Hoeveel Calorieën Verbrand je met Wandelen?

Hoeveel Calorieën Verbrand je met Wandelen?

Wandelen is een van de toegankelijkste manieren om in beweging te komen. Of je nu een ontspannen wandeling door het park maakt of een stevige wandeling in de natuur, wandelen is ontzettend goed voor je gezondheid.

Toch vragen velen zich af wat de voordelen zijn van regelmatig wandelen en hoeveel calorieën je ermee kan verbranden.

Ik ga je antwoord geven op die vraag en ontdek je alles over de positieve effecten van wandelen en krijg je inzicht in hoeveel calorieën je ermee verbrandt.

Waarom wandelen een goede keuze is

Wandelen is niet alleen makkelijk en betaalbaar, het heeft ook veel voordelen voor je gezondheid en welzijn. Hier zijn een paar redenen waarom wandelen een top manier is om actief te blijven:


Wandelen is laagdrempelig: je hebt geen dure uitrusting of speciale training nodig, en je kunt het vrijwel overal doen. Door regelmatig te wandelen verklein je het risico op hartziekten. In vergelijking met sporten zoals hardlopen of krachttraining belast wandelen je gewrichten minder, wat het perfect maakt voor beginners of mensen met gewrichtsproblemen.

Of je nu kiest voor een korte wandeling tijdens de lunchpauze of een langere wandeling in de avond, het is makkelijk in je dagelijkse routine te passen. Maar hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk met wandelen?

De factoren die invloed hebben op calorieverbranding

Hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het wandelen, hangt af van een aantal factoren. Je lichaamsgewicht speelt hierbij een grote rol: hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrandt. Ook de snelheid waarmee je loopt maakt verschil; een rustig tempo kost minder energie dan een stevige pas. Daarnaast vergt wandelen op heuvelachtig terrein meer energie dan op vlakke grond, vooral als je bergopwaarts loopt.

De duur van je wandeling is ook van invloed, want hoe langer je loopt, hoe meer calorieën je verbrandt. Draag je een rugzak of extra gewicht, dan verbruikt je lichaam extra energie. En zelfs het weer kan invloed hebben: bij kou moet je lichaam harder werken om warm te blijven, terwijl wandelen in de hitte meer energie verbruikt door de inspanning om af te koelen.

Hoeveel calorieën verbrand je gemiddeld?

Hoewel het precieze aantal calorieën dat je verbrandt afhankelijk is van bovenstaande factoren, kunnen we toch een schatting maken:

  • Langzaam wandelen (3 km/u): Iemand van 70 kg verbrandt ongeveer 200-250 calorieën per uur.
  • Gemiddeld tempo (5 km/u): Iemand van 70 kg verbrandt ongeveer 300-350 calorieën per uur.
  • Snel wandelen (6 km/u): Iemand van 70 kg kan tussen de 400-450 calorieën per uur verbranden.

Kun je afvallen door te wandelen?

Wandelen is een effectieve manier om af te vallen, zeker wanneer je het combineert met een uitgebalanceerd dieet.

Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt (een calorietekort). Wandelen helpt daarbij. Stel dat je elke dag een uur wandelt en zo’n 300 calorieën verbrandt. Na een week heb je dan 2100 calorieën verbrand, wat neerkomt op ongeveer 0,3 kg lichaamsvet.

Het lijkt misschien weinig, maar op de lange termijn kan dit, samen met gezonde voeding en een actieve leefstijl, tot indrukwekkende resultaten leiden.

Hoe vaak moet je wandelen?

Om de voordelen van wandelen optimaal te benutten, is consistentie belangrijk. De aanbevolen richtlijn is minimaal 150 minuten matige beweging per week, dit komt neer op zo’n 20 minuten per dag. Als je gericht bent op gewichtsverlies, kan het effectief zijn om dit uit te breiden naar 60 minuten per dag.

Wil je nog meer uit je wandeling halen? Probeer dan eens een sauna broek. Zo'n broek zorgt ervoor dat je meer gaat zweten, wat je helpt extra calorieën te verbranden. Op koudere dagen kun je voor een lange sauna broek gaan voor extra warmte, of kies een kortere sauna broek als je wat meer bewegingsvrijheid wilt tijdens het wandelen.

 

Wandelen versus andere bewegingsvormen

Hoewel wandelen een efficiënte manier is om calorieën te verbranden, is het interessant om te kijken hoe het zich verhoudt tot andere populaire activiteiten zoals hardlopen en fietsen.

Het verschil zit in de intensiteit. Bij stevig wandelen (ongeveer 6-7 km/u) verbrandt iemand van 70 kg zo’n 400-450 calorieën per uur, wat meer is dan bij een ontspannen wandeling, maar minder dan bij hardlopen.

Stevig wandelen is daardoor een ideale tussenweg voor wie meer calorieën wil verbranden zonder meteen een intensieve sport te hoeven doen.

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hardlopen is een intensievere vorm van bewegen dan wandelen, waardoor je in kortere tijd meer calorieën kunt verbranden. Iemand van 70 kg verbrandt bij een snelheid van 8-9 km/u tussen de 600 en 700 calorieën per uur. Hoe sneller je loopt, hoe meer energie je lichaam verbruikt. Dat maakt hardlopen een goede optie voor wie snel resultaten wil zien.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met de belasting op je gewrichten. Voor mensen met gewrichtsproblemen of degenen die liever een lichtere vorm van beweging willen, zijn wandelen of stevig lopen goede alternatieven.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Fietsen is, net als wandelen, een vorm van beweging die je gewrichten minder belast, maar toch aanzienlijk wat calorieën verbrandt. Hoeveel je precies verbrandt, hangt af van factoren zoals snelheid en terrein. Bij een gematigd tempo van 15-18 km/u verbrandt iemand van 70 kg ongeveer 400-500 calorieën per uur.

Fiets je sneller, bijvoorbeeld tussen de 20-25 km/u, dan kan dit oplopen tot 600-700 calorieën per uur. Een groot voordeel van fietsen is dat het weinig impact heeft op je gewrichten en bovendien gemakkelijk in je dagelijkse routine kan worden geïntegreerd, bijvoorbeeld door te fietsen naar het werk of de supermarkt.

Wandelen combineren met andere activiteiten

Hoewel wandelen op zichzelf al effectief is, kun je de voordelen vergroten door het te combineren met andere vormen van beweging. Dit kan helpen om je conditie te verbeteren en meer calorieën te verbranden. Zo kun je bijvoorbeeld intervaltraining toepassen tijdens je wandeling. Door rustig wandelen af te wisselen met periodes van stevig doorlopen of joggen, verhoog je je hartslag en verbrand je meer calorieën.

Ook kun je lichte krachttraining toevoegen door onderweg squats of lunges te doen of gewichten te gebruiken. Dit versterkt je spieren en verhoogt de intensiteit van je wandeling. Daarnaast werkt wandelen prima als opwarming voor intensievere trainingen zoals hardlopen of fietsen, zodat je de intensiteit geleidelijk kunt opbouwen.

Praktische tips om wandelen leuker en effectiever te maken

Wil je van wandelen een vast onderdeel van je routine maken en het leuk houden? Dan is variatie belangrijk.

  • Wissel af in routes en terrein
  • Maak wandelen sociaal
  • Gebruik een stappenteller of fitnessapp
  • Luister naar muziek of podcasts


Probeer eens een nieuwe wandelroute uit, zoek een heuvelachtig terrein op of wandel door een bos voor wat extra uitdaging. Wandelen met vrienden of familie maakt het gezelliger, en vaak loop je ongemerkt langer en sneller.

Een stappenteller of fitnessapp helpt je om doelen te stellen en je voortgang bij te houden, wat voor extra motivatie kan zorgen. Met een leuke afspeellijst of een boeiende podcast wordt je wandeling nog aangenamer en blijf je makkelijker in beweging.

Wat is beter: wandelen, hardlopen of fietsen?

Welke activiteit het beste bij je past, hangt af van je doelen en voorkeuren. Hardlopen en intensief fietsen zijn effectiever voor snel gewichtsverlies, omdat ze meer calorieën verbranden in minder tijd.

Ben je op zoek naar een laagdrempelige manier om in beweging te blijven zonder je gewrichten te veel te belasten, dan is wandelen de perfecte oplossing. Het mooie van wandelen is dat het gemakkelijk vol te houden is en eenvoudig in je dagelijkse routine past. Bovendien kun je tijdens het wandelen genieten van de omgeving, een goed gesprek voeren of gewoon even je hoofd leegmaken.

Uiteindelijk is het een kwestie van wat bij jouw leven en routine past. Misschien ontdek je wel dat een combinatie van activiteiten het beste voor jou werkt! Kies vooral voor wat je leuk vindt, want de beste manier om in beweging te blijven, is door iets te doen waar je plezier aan beleeft.

Terug naar blog

Service & Contact